Call us now: N/A

Refurbishments: London

Ulysses Road, West Hampstead

2010

Build Cost:  £108,000

This was a most challenging project.  Lowering the cellar area in order to create a large habitable room for living space, utility room and bathroom in a period property.

The most challenging part was the underpinning of the existing structural walls in a sequence to ensure stability was maintained throughout.  We also had to tank the new basement area and install a series of pumpsm and cut off valves to prevent water coming back up into the property in the event of a flood in the area.

A complicated lightwell was formed up to the line of the public footpath. The lightwell had a modern Velfac escape window system fitted with a galvanised platform and ladder in the event of an emergency.

In addition to this we also refurbished the kitchen area by adding some sliding folding doors, a new kitchen as well as new bathroom on the 1st floor.

The property was occupied throughout.

Architect - Francesca Weal

Weal Architects

Weal Architects

The exterior of the property

The original storage area under the house

The original basement kitchen

Early stages of the basement construction

The new basement interior complete with wiring and internal walls.

Steps down to lower level

A new lower level basement was excavated to create a new hallway, media room, study and shower room. This has significantly increased the floor area of the house. A similar glass balustrade is available from Ion Glass.

A spacious hallway has been created to link the media room to the kitchen/diner. It also provides access to the new study and shower room as well as incorporating shelving for books etc.

The new fitted kitchen with views to the garden.

The high-tech media room incorporating a new wine store and new lightwell which has been excavated from the front garden to flood the room with light.

The kitchen incorporates bi-fold doors to give easy access to the garden.